Gedragsonderzoek & adviesgesprek

Probleemgedrag

Laura heeft ons van begin tot einde begeleid met ons Luna en ons aangeleerd hoe we moeten handelen in concrete situaties. Zonder Laura hadden we nooit geweten waar het probleem zich exact situeerde en wat hier überhaupt de oplossing voor kon zijn. We kunnen dan ook alleen maar positief zijn en zeggen: Dankjewel Laura!

Karen V. uit Lummen

Een individueel adviesgesprek biedt een oplossing voor heel wat gedragingen
van uw hond die u als storend of gevaarlijk kan ervaren:

  • trekken aan de lijn
  • uitvallen naar honden of mensen tijdens de wandeling
  • overmatig blaffen
  • angst voor mensen, honden, geluiden, …
  • agressie naar u, uw partner, uw kinderen, andere honden, bezoekers, …
  • onzindelijkheid
  • moeilijk alleen kunnen blijven
  • hyperactief zijn

We waren ten einde raad met onze Chihuahua Lowie. Wat we ook deden, hij stopte niet met blaffen thuis en tijdens de wandeling. Toen adviseerde onze dierenarts om te starten met gedragstherapie. Zo zijn we bij Laura terecht gekomen. Met enkele bezoeken bij ons thuis, is het probleem al voor 3/4e opgelost. Tijdens het wandelen blaft hij nog maar zelden. Mensen ontvangen gaat een stuk makkelijker als ze luisteren naar hoe ze met hem om moeten gaan. Wij zijn heel blij met de adviezen van Laura. We zijn er allemaal gelukkiger door geworden!

Ellen en Nele uit Koersel

Tijdens een eerste gedragsonderzoek kunnen wij door observatie van uw hond en uw omgang met hem en aan de hand van bijkomende vragen achterhalen waarom uw hond zich op die manier gedraagt. We vertalen dit vervolgens naar u zodat u inzicht krijgt in de situatie. Samen gaan we dan op zoek naar haalbare maatregelen om het gedrag van uw hond weer in goede banen te leiden.

Onze adviesgesprekken gaan steeds bij u thuis door. Het is belangrijk om uw hond in zijn dagelijkse omgeving te observeren om een juiste inschatting van de situatie te kunnen maken.

Wij werken uitsluitend op een POSITIEVE en HONDVRIENDELIJKE manier aan oorzaken van gedrag. Wij werken dus nooit enkel aan de zichtbare symptomen, vb. met hulp- of strafmiddelen, omdat dit op lange termijn geen betrouwbare of permanente oplossing biedt. 

Tarieven

Gedragsonderzoek (2u à 2,5u):
€ 150 huisbezoek + € 0.40 / km vanuit Lummen

Adviesgesprek na 1 maand (1u):
€ 50 huisbezoek + € 0.40 / km vanuit Lummen

Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het vastleggen van een afspraak.

Aangezien ik momenteel voltijds bezig ben met het organiseren en geven van opleidingen in hondengedrag, neemt mijn medewerkster Miet de gedragsbegeleiding voor haar rekening. Miet is ook hondengedragsdeskundige en ze heeft de nodige kennis en ervaring op zak waardoor ik met een gerust hart naar haar doorverwijs. Bovendien bespreken wij wekelijks alle adviesgesprekken waardoor u zeker kan zijn van een goede begeleiding.

 

Miet aan het woord

“In 2006 studeerde ik met grootste onderscheiding af als Bachelor Agro-en Biotechnoloog. Met dit diploma op zak zocht ik mijn weg in het bedrijfsleven. Na enkele jaren gaf mijn job me geen voldoening meer en zocht ik een uitdaging waarbij ik me kon inzetten voor een project dat sterker aanleunde bij mijn persoonlijkheid. Ik vond die nieuwe uitdaging al snel in een erkend dierenasiel te Limburg. Niet onlogisch, aangezien ik al van kindsbeen af een groot dierenliefhebber ben. Ik was inderdaad dat meisje dat de straatkatten in huis haalde en de buurvrouw stalkte wanneer die haar paard klaarmaakte voor een ritje. Aanvankelijk ging ik aan de slag als vrijwilliger, maar nadien werd ik een vaste medewerker waarbij ik instond voor de dagelijkse verzorging van de dieren en het begeleiden van mensen in hun zoektocht naar een kat of hond. Later werd ik coördinator. In het asiel werkte ik nauw samen met professionele dierenverzorgers en dierenartsen en volgde ik diverse opleidingen en bijscholingen die kwalitatief hoogstaand en wetenschappelijk onderbouwd waren. Mijn kennis en ervaring groeide hier zienderogen.

 

In 2018 rondde ik de opleiding tot Hondengedragsdeskundige af. Deze 2-jarige opleiding is gebaseerd op de laatste ontwikkelingen in de gedragswetenschappen en wordt gedoceerd door Laura Bangels en verschillende gediplomeerde gastdocenten, elk met hun eigen specialisatie.

Net als Laura ben ik ervan overtuigd dat het samenwerken met specialisten op vlak van gedrag, training en diergeneeskunde essentieel is. Dit netwerk van collega’s werkt aanvullend en verrijkend en maakt dat we honden en hun gezin op een correcte manier kunnen helpen. Bovendien blijf ik me ook bijscholen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe ontwikkelingen in de wereld van de gedragswetenschappen.

Geïntrigeerd door de intelligentie en de grote veerkracht van honden, is het mijn passie om kennis en inzicht te door te geven aan baasjes. Ik ben er namelijk van overtuigd dat veel problemen voortvloeien uit onwetendheid in plaats van onwil en wil mensen de toegang geven tot professionele hulp bij opvoeding en gedragsbegeleiding. Dit is mijn manier om aan het welzijn van honden te werken. Zo maak ik graag hond en baas gelukkig!”

Getuigenis van dierenarts-gedragsspecialist Pascale Trimpeneers uit Kortessem

Als dierenarts met een bijzondere interesse in gedrag , is het zeer aangenaam om samen te kunnen werken met een geschoold iemand zoals Laura  indien ik te maken krijg met dieren die lijden aan een ernstige emotionele stoornis. Als medicus beperken wij ons immers vaak tot het stellen van een diagnose en hierna dan het voorschrijven van de gepaste medicatie.

Bij gedragsproblemen is medicatie echter niet de enige pijler waarop gesteund kan worden om tot een goed resultaat te komen. Meestal is de ideale combinatie: gedragstherapie met eventueel psychofarmaca ter ondersteuning. In dat geval vullen de therapeut en de dierenarts elkaar perfect aan.

De kennis en het beoordelingsvermogen van Laura zorgen er dan ook voor dat ik een heel juist beeld krijg van de gedragsproblemen die zich bij de patiënt stellen en via haar professionele feedback tijdens de trainingssessies die ze met de patiënt heeft, krijg ik ook informatie over het effect van haar trainingen en de medicatie. Zo kan de ideale therapie worden ingesteld en dat resulteert uiteraard in betere resultaten.”